Závlahový systém šetří čas i peníze

30.01.2013 21:37

Pravděpodobně každý touží mít kolem svého obydlí krásný, zelený, vitalitou kypící trávník. Tráva, stejně jako každá jiná rostlina, má však určité nároky na závlahu, které především v horkých letních měsících není jednoduché splnit. Tento problém však za vás vyřeší automatický závlahový systém.

Automatický závlahový systém na zahradě
Zdroj: www.pangeatrade.cz

 

Automatický závlahový systém má celou řadu výhod. Pro mnohé je možná tou hlavní výhodou úspora času. Postřikovače a vlastně celý systém rozvodu vody je zabudován do trávníku, takže odpadá starost s natahováním a úklidem hadic a rozstřikovačů. Systém pracuje zcela sám a je řízen ovládací jednotkou, která automaticky zahájí zavlažování v jakoukoliv nastavenou denní či noční hodinu. Už se tak nestane, že po návratu z dovolené naleznete kolem svého domu místo šťavnatého pažitu seno vysušené na troud.

 

Další podstatnou výhodou je úspora nákladů za vodu. V případě, že postřikovače jsou na ploše správně rozmístěny, lze nastavit optimální dobu zavlažování a nepřijde tak ani kapka vody nazmar. Úsporám vody taky nahrává fakt, že start zavlažování je možné nastavit třeba na půlnoc, takže je minimalizováno odpařování vody. Zavlažovat je tak nutné kratší dobu, než kdyby byla závlaha prováděna v poledne nebo odpoledne po práci. Moderní závlahové systémy jsou rovněž vybaveny čidlem, které je schopno rozpoznat déšť. Řídící jednotka pak v daný den zavlažování zkratí nebo úplně zruší.

 

Pomineme-li úsporu času a peněz, je automatický zavlažovací systém to nejlepší, co svému trávníku můžete poskytnout. Postřikovače (rovněž též často používaný anglický výraz "sprinklery") jsou na ploše trávníku rovnoměrně rozmístěny, takže vláha je distribuována zcela přirozeně jako při dešti. To platí i pro všechny kouty a výseky trávníku, u kterých zálivku zajistí některý z široké nabídky směrových postřikovačů.

Detail sprinkleru automatického závlahového systému
Zdroj: www.kobercovytravnik.cz

 

Vedle mnoha nesporných výhod zavlažovacího systému je však nutné zmínit i fakt, že počáteční investice na vybudování zavlažování se může zdát relativně vysokou. Nejsou to ale vyhozené peníze, protože takto zvyšujete tržní hodnotu a prestiž své nemovitosti. V dnešní době už je na trhu řada specializovaných firem, které závlahový systém správně navrhnou a vybudují. Díky velké konkurenci v oboru je tak možné dosáhnout velice příznivé ceny. Nicméně komfort, který s automatickým zavlažovacím systémem získate, je naprosto neocenitelný.