Výhody a nevýhody LED svítidel

11.02.2013 15:26

Zkratka LED vznikla z anglického pojmenování "Light Emitting Diode", což v překladu znamená "dioda vyzařující světlo". LED svítidla představují nejmodernější technologií současnosti, kterou si může dovolit každý z nás. Velké množství zákazníků však od vybavení domácnosti LED žárovkami odradí jejich relativně vyšší pořizovací cena. A právě výše pořizovací ceny je snad jedinou podstatnou nevýhodou těchto svítidel. Jak však dále ukážeme, je takovéto uvažování nesprávné a investice do LED technologie se bohatě vyplatí.

 

Výčet výhod LED technologie začněme jejich životností. Ta je oproti běžně používaným zdrojům světla nesrovnatelně vyšší. U LED svítidel se životnost pohybuje mezi 50 000 a 100 000 hodinami, zatímco u klasických žárovek s wolframovým vláknem je to pouhých 1 000 hod a u úsporných zářivek do 10 000 hodin. Zároveň LED žárovky mají oproti obyčejným žárovkám a úsporným zářivkám mnohem vyšší mechanickou odolnost proti nárazům a vybracím, takže nedojde tak snadno k jejich poškození či úplnému zničení.

 

Nejdůležitější však je pro většinu uživatelů LED žárovek jejich vysoká efektivnost. Narozdíl od žárovek s vláknem nebo úsporných zářivek, které s trochou nadsázky jsou lepší k vytápění objektu než jako zdroj světla, se LED žárovky vyznačují vysokou efektivností převodu elektrické energie na světlo. Pro ilustraci uvádíme jednoduchý příklad vycházející ze spotřeby a vydaného světelného toku.

 

Kolik se dá s LED žárovkou ušetřit?

Vycházejme z hodnoty světelného toku 1100 lumenů (lm), který běžně vydává úsporná LED žárovka se spotřebou 10 wattů (W). Ekvivalentem tohoto světelného toku u obyčejných wolframových zdrojů je žárovka se spotřebou okolo 85 W a úsporné zářivky se spotřebou 18 W.

 

Počítejme, že po dobu jednoho roku budeme svítit v průměru 5 h denně, a že 1 kilowatthodina (kWh) stojí 5,- Kč. Roční náklady na jednotlivé světelné zdroje pak budou následující:

  • klasická wolframová 85 W žárovka spotřebuje přibližně 155 kWh, což je 775,- Kč
  • úsporná 18 W zářivka spotřebuje přibližně 33 kWh, což je 165 ,- Kč,
  • úsporná 10 W LED žárovka spotřebuje přibližně 18 kWh, což je 90,- Kč.

 

Jednoduchým výpočtem jsme ověřili, že z hlediska spotřeby elektrické energie je LED žárovka v porovnání se stejně výkonou obyčejnou žárovkou a úspornou zářivkou jasně nejefektivnější. Nyní však ještě přihlédněme k životnosti a počáteční investici u jednotlivých zdrojů světla. Celkové náklady přitom přepočítáme na životnost LED žárovky, která se pohybuje okolo 50 000 h, přičemž u ní nedochází ke snižování životnosti častým zapínáním a vypínáním.

Úsporná LED žárovka

Úsporná 10 W LED žárovka stojí okolo 500,- Kč a její životnost je kolem 50 000 h. Za 50 000 h spotřebuje 500 kWh, což představuje při ceně 5 Kč/kWh náklady na svícení 2 500,- Kč. Připočteme-li ještě pořizovací cenu LED žárovky, 50 000 hodin svícení nás bude stát 3 000,- Kč.

Úsporná zářivka

Úsporná 18 W zářivka stojí okolo 130,- Kč a její maximální životnost je 8 000 h. Zářivka spotřebuje za 50 000 h přibližně 900 kWh, což vychází na 4 500,- Kč. Už v tuto chvíli je LED žárovka i s její vyšší pořizovací cenou výhodnější. Nesmíme však zapomenout na fakt, že na 50 tisíc hodin svícení budeme při životnosti zářivky 8 tisíc hodin potřebovat těchto zářivek minimálně 6. A při ceně 130,- Kč/ks vzrostou celkové náklady na svícení úspornými zářivkami na 5 280,- Kč.

Obyčejná žárovka

Klasické 85 W wolframové žárovky jsou kapitolou samou pro sebe. Nejen, že se nedají v zemích EU prakticky sehnat (lze je sehnat pouze ve specializovaných obchodech pro teraristy), ale jejich spotřeba energie je zoufale vysoká. Za 50 000 h svícení tato žárovka spotřebuje 4 250 kWh, což je v přepočtu na peníze neuvěřitelných 21 250,- Kč. Pokud si tedy takovouto žárovku za pár korun dovezete z některé země mimo EU, samotný provoz Vás vyjde hodně draho.

 

Abychom ale odpověděli na naši otázku, kolik se dá s LED žárovkou ušetřit... Za celou dobu její životnosti ušetříte (energie + pořizovací cena zdroje světla) oproti úsporné zářivce 43 % celkových nákladů a oproti klasické žárovce 86 % nákladů. I přes vyšší pořizovací cenu je zřejmé, že se takováto investice dlouhodobě vyplatí.