Tepelně-izolační vlastnosti dřeva jako stavebního materiálu

07.12.2012 16:53

Ne náhodou se dřevo jako stavební materiál použivá v zemích, ve kterých v zimě panují kruté mrazy. Sruby a roubenky tak jsou k vidění například v Kanadě a skandinávských zemích. Není však nutné chodit tak daleko, dřevěné stavby mají své místo i v české architektuře. V Beskydech, Jeseníkách a na Valašsku tak na svých toulkách můžete potkat nespočet často velmi starých dřevostaveb, především pak roubenek.

 

Dřevostavby v současné době zažívají svou renesanci. Tento jev je důsledkem několika faktorů. Mezi ně patří především tradice, krása, estetika či rychlost výstavby. A stále důležitějším motivem pro stavbu roubenky či srubu se stává jejich ekologičnost. Faktem totiž je, že se staví z trvale obnovitelného materiálu, tedy dřeva, a tyto stavby jsou klasifikovány jako nízkoenergetické anebo se těmto požadavkům velice blíží.

 

Tato skutečnost je dána skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi dřeva. Dřevo se skládá z neuvěřitelně jemného buněčného systému s tenkými stěnami a buněčnými dutinami. Buněčné stěny jsou zase protkány ještě mnohem jemnějším systémem pórů a trubiček a dřevo má tak neuvěřitelně rozsáhlý vnitřní povrch, takže jeden krychlový centimetr celulózy, která je procentuálně nejdůležitějším stavebním materiálem dřevěné hmoty, má nepředstavitelný vnitřní povrch asi 6 000 000 cm2. To je hlavní důvod, proč je dřevo jako stavební materiál tak výjimečné. A právě v této struktuře dřeva tkví jeho skvělé tepelně-izolační vlastnosti. Tím se naprosto diametrálně liší od jiných stavebních materiálů.

 

Zná to asi každý. Vytopit v zimě místnost ve zděné budově trvá často dlouhé hodiny. Příčina je zřejmá - nejprve je nutné ohřát zdi a až poté se začne zvyšovat teplota vzduchu uvnitř místnosti. U dřevěných staveb je tomu přesně naopak. Dřevo díky své buněčné struktuře akumuluje teplo výrazně pomaleji než zdivo a proto se v dřevostavbě ohřívá nejprve vzduch a pak až stěny. Skvělé izolační vlastnosti dřeva pak zajistí, že teplo zůstane uvnitř stavby.

 

Firma SRUBY PACÁK s.r.o. si dokonce nechala v roce 2011 zpracovat u svých dřevostaveb nezávislé zkoušky součinitele tepelného prostupu tepla v Centru stavebního inženýrství a.s. ve Zlíně. A výsledky byly nadočekávání skvělé. Zatímco norma dle výpočtu předepisuje tloušťku stěny z masivu 45 cm, zkouška potvrdila, že se dřevostavby firmy SRUBY PACÁK s.r.o. dostávají pod požadovanou hodnotu normy U = 0,38 W/m2K už se stěnou z kulatiny tloušťky 30 cm. U roubené stěny tloušťky 30 cm je výsledek ještě lepší (U = 0,26 W/m2K) a blíží se nízkoenergetickému požadavku (U menší nebo rovno 0,25 W/m2K). Stěna z hranolu přitom vykazuje lepší výsledky, protože je zde zachována tloušťka stěny 30 cm v celém průřezu stěny.

 

Firma SRUBY PACÁK s.r.o. si nechala rovněž udělat zkoušku požární odolnosti srubové stěny o průměru kulatiny 30 cm a roubené stěny tloušťky 30 cm a výsledky jsou také vynikající: požární odolnost těchto stěn dosáhla 66 minut!

 

Více o požární odolnosti dřeva se dočtete v článku Požární bezpečnost dřevostaveb.

 

Ač se to zdá být neuvěřitelné, zcela přírodní a lehce dosažitelný materiál se tak svými vlastnostmi vyrovná a často převýší nejrůznější umělé a drahé materiály.