Saunu nejlépe vychutnáte v soukromí domova

24.08.2011 16:06

Saunování má především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování zvyšuje odolnost organismu proti běžným infekcím horních cest dýchacích, povzbuzuje a vylaďuje nervové i hormonální funkce organismu a pomáhá orgánům při intenzivním pocení zbavovat se ve zvýšené míře zplodin látkové přeměny. Z léčebného hlediska má saunování podpůrný význam.

Z literatury a praxe je známo využívání aromaterapie (při léčbě horních cest dýchacích, při poruchách pohybového ústrojí, při nespavosti), sauna se využívá k prohřátí kloubů u některých ortopedických diagnoz, při některých klimakterických potížích apod. Zajímavých výsledků se dosahuje též při saunování mentálně postižených dětí v denních stacionářích. Sauna však není samospasitelná.

Následující řádky zklamou určitě ty, kteří si myslí, že saunováním zhubnou. Pravda je, že se při saunování během 1/2 hodiny ztratí 500 g vody, pravda je i to, že saunování pomůže k lepšímu rozložení vody v organizmu, což snižuje např. otoky u lidí s nadváhou, když mizí voda z tukových tkání. Nahromaděné tukové zásoby však nezmizí a vodu po saunové lázni rychle doplníme.

 

Finská sauna

Představte si, že sedíte v malé dřevěné místnosti, plné žhavého a suchého vzduchu. Pot z vás teče proudem, krev se vaří v žilách a pulzuje v celém těle stále silnějším tempem. V momentu, kdy si myslíte, že už to déle nevydržíte, rozrazíte dveře a vyběhnete pod vědro s ledovou vodou, která se vám úlevně rozstříkne po zádech. Finská sauna je nebezpečně návyková...

Finská sauna prohřívá celé tělo

Nejznámější ze všech typů saun, finská sauna, je dřevěná prohřívárna, která využívá účinků vysokých teplot (kolem 100°C) a nízké vlhkosti vzduchu. V horkém prostředí finské sauny dochází k silnému pocení a prohřátí celého organismu. Po saunování musí dojít k ochlazení – například v některé z ochlazoven. Finská sauna může být umístěna v interiéru i exteriéru. Buďto má podobu malého domku (podobného jako srubová sauna), nebo menší místnosti nejčastěji v suterénu domu.

Postupné prohřívání a prudké ochlazování těla ve finské sauně má pozitivní vliv na imunitní systém, odstraňuje z těla škodlivé látky a výborně odbourává stres i únavu.

 

Srubová sauna

Vypravte se s námi na daleký sever a vyzkoušejte tradiční proceduru v srubové sauně! Masivní stěny z kmenů, přírodní lavice a všeprostupující vůně dřeva vás uchvátí svou jednoduchostí a přirozeností. Pokud je navíc blízko srubové sauny jezírko na zchlazení, bude váš zážitek ze saunování dokonalý...

Srubová sauna – finský recept na zdraví

Srubová sauna patří mezi tradiční dřevěné prohřívárny. Teplotou vzduchu až 100°C a nízkou, 10% vlhkostí dochází při pobytu v sauně k silnému pocení a odplavování škodlivin. Následné prudké ochlazení a opakování cyklu látkovou výměnu ještě podpoří a člověk se po saunování cítí jako znovuzrozený. Tradiční srubová sauna se budovala ve Finsku již před více než 300 lety z borovicové kulatiny nedaleko obytných domů. Srubová sauna byla vždy umístěna poblíž vody, která se používala jako přirozené ochlazovadlo.

Srubová sauna se svou funkcí nijak neliší od klasické finské sauny. To, co z ní dělá unikát, je její rustikální vzhled a zasazení do krajiny. Proto se srubová sauna perfektně vyjímá vedle stylových hotelů, horských sprortovních středisek a výjimkou nebývá ani stavba srubové sauny na zahradě rodinného domku.

Kontaktujte společnost BASINTech, s.r.o. a nechte si navrhnout finskou nebo srubovou saunu na klíč!

Zdroj: BASINTech, s.r.o.