Proč volit dřevěná okna?

23.07.2011 21:38

Investor při stavbě nebo rekonstrukci domu či bytu často řeší otázku, zda zvolit dřevěná nebo plastová okna. Stejně jako je to se vším, i dřevěná okna (po modernizaci označována jako eurookna) přináší jak výhody, tak i některé nevýhody. S těmi nejpodstatnějšími vás seznámi následující text.

 

Dřevo je přírodní a ekologický materiál

Jednou z hlavních předností dřevěných eurooken je stoprocentní využití dřeva jako přírodního materiálu. Dřevo je charakteristické řadou vynikajících fyzikálních a mechanických vlastností. Dřevo je lehce zpracovatelné a dokáže dát příjemnou atmosféru do každého prostředí (domácnost, pracovní prostředí, venkovní prostory). Dřevěný povrch působí v místnosti útulně a sympaticky. Dřevo je ekologický materiál, který na rozdíl od materiálů umělých nenarušuje životní prostředí a nepůsobí negativně na lidské zdraví.Dřevo je přírodně obnovitelné, recyklovatelné a při jeho zpracování se spotřebuje až 6x méně energie než u materiálů z plastu.

 

Izolační vlastnosti

Dřevěná eurookna mají vynikající tepelně izolační vlastnosti. Eurookna nevytváří tzv. chladící most a zamezují vyzařování chladu okenního rámu (a tím i možnost jeho orosení). Kvalitně zpracovaná dřevěná eurookna zabraňují ztrátám topné energie. Z pohledu zvukově izolačních vlastností jsou dřevěná eurookna řazena do jedné z nejvyšších tříd. U speciálních eurooken se dosahuje zvukové izolace až k 50 dB.

 

Vysoká požární odolnost

Dřevěná eurookna se v porovnání s ostatními materiály vyznačují vysokou požární bezpečností. Důvodem je nízký koeficient tepelné vodivosti a izolační vrstva, která vzniká při hoření dřeva a zpomaluje tak hoření do hloubky. Dřevěná eurookna ve spojení s protipožárním zasklením mohou odolávat ohni až 90 minut. Při požáru se navíc z dřevěných oken na rozdíl od plastových neuvolňují žádné toxické látky.

Související dokument: Požární bezpečnost dřevostaveb

 

Životnost dřevěných oken

Dřevěná eurookna jsou charakteristická daleko vyšší životností než okna plastová. Vyšší životnost dřevěných eurooken oproti jiným materiálům je dána vysokou pevností dřeva spolu se speciálními zasklívacími systémy, těsněními, povrchovou úpravou a kováním. Dřevěná eurookna jsou navíc vyráběna pomocí moderních technologií, které zabraňují jejich nevhodnému kroucení.

 

Renovace dřevěných oken

Výhodou dřevěných eurooken je rovněž možnost opravy menšího poškození okna, což by např. v případě plastových oken znamenalo kompletní výměnu celého okna. Dřevo je z obecného hlediska snadno opravitelné a jeho správná údržba zajišťuje neustále pěkný vzhled. Narozdíl od plastových oken je totiž možno u dřevěných oken provést po čase renovaci nátěrem.

 

Dřevěná okna a jejich nevýhody

Nevýhodou dřevěných oken oproti plastovým je jejich vyšší cena a větší nároky na údržbu. Dřevěná okna - ano nebo ne? Shrnuli jsme hlavní výhody i nevýhody dřevěných oken. Rozhodnutí je na každém, jakému materiálu dá přednost. Pro někoho jsou dřevěná okna znakem prestiže a spojení s přírodou, jiní zase upřednostní jednoduchost a bezúdržbovost oken plastových. Dřevěná okna nejsou vhodná pro každého, ale ti, co si je vybrali, nelitují.

Zdroj: EUROOKNA CZ s.r.o.