Pohyblivé pergoly

24.07.2011 15:21

Máte u svého bytu či domu terasu, balkón, nebo zahradní posezení? Provozujete restauraci nebo kavárnu a chcete co nejúčelněji využít venkovní zahrádku? Pak možná právě teď řešíte dilema, jak tyto venkovní prostory co nejlépe ochránit před palčivým sluncem, ale také před deštěm a větrem.

Můžete zvolit klasické výsuvné markýzy, nebo slunečníky, které před letním žárem chrání velmi dobře. Co ale když přijde déšť či silný vítr? Nebo co když se večer ochladí? Pro tyto situace nejsou markýzy a slunečníky vhodným řešením. A to nemluvíme o zimě a vůbec chladné části roku, kdy se tyto systémy nepoužívají.

Jinou možností jsou pergoly s pevnou střechou. Jsou velmi stabilní a daný prostor chrání opravdu spolehlivě i za silného deště. Pokud je ale krásné počasí a Vy budete chtít prostor otevřít slunci a čerstvému vzduchu, možnosti jsou omezené.
Je zjevné, že by to chtělo systém, který by kombinoval výhody markýz i pergol. A něco takového opravdu existuje! Jsou to pohyblivé pergoly od firmy MARON.

Zdroj: www.maron.cz

 

Popis pohyblivých pergol

Naše firma již řadu let úspěšně nabízí pergoly italského systému Pratic. Společnost Pratic sídlí v městě Udine v severní Itálii a již více než 50 let je průkopníkem a uznávaným vůdcem ve vývoji a výrobě venkovních stínících systémů. Mezi nejoblíbenější produkty patří série špičkových pohyblivých pergol, které poskytují dokonalou ochranu jak před sluncem, tak také před deštěm i velmi silným větrem.

Oproti markýzám mají pergoly vlastní podpůrnou konstrukci, která může být vyrobena ze dřeva či kovu. Díky tomu jsou pergoly Pratic bezkonkurenčně odolné a stabilní a je možné je používat celoročně za jakéhokoli počasí.

Tyto pergoly jsou vyvíjeny mnoho let tak, aby bylo docíleno maximální efektivity celého výrobku. Jsou testovány 5000 cykly zavření a otevření se zátěží 100kg, což odpovídá 15-ti letému dennímu používání.

Další velkou výhodou je střecha, která není nehybná, ale pohyblivá, a je jí možno podle potřeby libovolně roztahovat nebo zatahovat. V roztaženém stavu je neobyčejně pevná díky podpěrným hliníkovým profilům, avšak během pár okamžiků ji můžete stáhnout do nevelkého prostoru ke stěně.

A jako bonus je možné doplnit čelní a boční stěny pergol o speciální rolety Windy. Tak lze celý prostor kompletně uzavřít a vytvořit během chvilky téměř zimní zahradu.

 

Materiály pro nosnou konstrukci pergol

Pro nosnou konstrukci se používá velmi kvalitní dřevo z finské borovice, nebo extrudované hliníkové profily. Vodící lišty a podpěrné profily střechy jsou vždy z hliníku. Máte na výběr mnoho variant barevného provedení a povrchové úpravy konstrukce.

 

Látky pro pergoly

Pro posuvnou střechu pergol se používá velmi pevná, třívrstvá tkanina Precontraint 602. Je nepromokavá, nehořlavá, odolná UV záření a v běžném provozu téměř nezničitelná. U bočních stěn se můžete rozhodnout pro průhledné fólie, které výborně chrání před větrem a deštěm, nebo pro speciální textilii Soltis, která funguje i proti slunečnímu žáru.

 

Ovládání pohyblivých pergol

Střechy menších pergol je možné ovládat manuálně klikou. Převodovka může být umístěna na libovolné straně toče, klika je odnímatelná a její délka volitelná v krocích po 50 cm. Velmi často se zákazníci rozhodují pro ovládání elektromotorem 230V. Nejen že je to mnohem pohodlnější, ale motor je také možné napojit na dálkové ovládání nebo řídící automatiku. Motor také napne tkaninu střechy mnohem silněji než to dokážeme manuálně, což má pozitivní vliv na odolnost a životnost celého systému.

Také u rolet Windy se můžete rozhodnou mezi manuálním a elektrickým pohonem.

 

Údržba pergol

U pergol s kovovou konstrukcí není žádná zvláštní údržba zapotřebí. Profily jsou opatřeny práškovým vypalovaným lakem, takže jedinou údržbou je jejich očista, aby Vám pergola nejen sloužila, ale také stále skvěle vypadala.

U pergol s dřevěnou konstrukcí je používáno jen dřevo té nejvyšší kvality, navíc pečlivě ošetřené a s dokonalou povrchovou úpravou. Přesto se jedná o přírodní materiál a jako takový si zaslouží občasnou kontrolu a běžnou údržbu. Obecně platí, že čím lépe se budete o dřevo pergoly starat, tím lépe bude vypadat a větší radost Vám dělat. Údržba látkových střech a bočních stěn spočívá také jen v jejich očistě vodou dle potřeby.

Těm zákazníkům, kteří chtějí mít svou pergolu dokonale pod kontrolou, nabízíme uzavření servisní smlouvy, jejíž součástí jsou každoroční pravidelné preventivní prohlídky systémů.

 

Vybrané typy pohyblivých pergol

Tecnic Wood

Tecnic Wood je kombinací přírodní elegance s teplostí dřeva a praktičnosti systému Pratic.

Pergola této řady je vysoce kvalitním a designově exkluzivním systémem pro zastínění a zastřešení venkovních prostor, jak u rodinných domů, tak také u stylových restaurací apod. V porovnání například s markýzami dokáže Tecnic Wood ochránit nejen před sluncem, ale také před deštěm a větrem, možnosti jeho využití jsou tak v podstatě celoroční. Nosná konstrukce je tvořena dřevěnými trámy z finské borovice, které jsou ošetřeny speciální impregnací a následně opatřeny finálním lakem v řadě odstínů. Lak i technologie lakování splňují normu DIN 1052. Posuvnou střechu tvoří speciální nepromokavá tkanina, která je podpírána mobilními hliníkovými profily. Celá střecha je pohyblivá díky silnému a úspornému elektromotoru, který pohání tažné ozubené řemeny ve vodících lištách. Během pár vteřin tak lze jedním zmáčknutím dálkového ovladače zakrýt celou plochu terasy nebo naopak otevřít prostor slunci. Boční a čelní strany lze doplnit o kazetové Windy rolety, které ochrání vnitřní prostor před nepříjemným větrem.
Maximální plocha systému je 13 x 8 m (104 m²). V případě potřeby lze systémy spojovat do větších celků.

 

Tecnic Light

Odlehčená verze systémů Tecnic a Tecnic Wood. Jeho použití je vhodné tehdy, když hlavním účelem pergoly je poskytnout stín, a není kladen důraz na používání za silného větru a deště, popřípadě v zimním období.

Tecnic Light je ideálním typem zastínění pro terasy, předzahrádky, nebo venkovní posezení, jak u rodinných domů, tak také u kaváren, stylových restaurací apod. Systém se skládá z elegantní dřevěné konstrukce a z pohyblivé textilní střechy. Dřevěná konstrukce je standardně ošetřena speciální impregnací, na přání je možné zajistit lakování do vybraného odstínu. Posuvná střecha je tvořena podpěrnými hliníkovými profily, mezi které je umístěna samotná stínící textilie. Látka se při stahování nenavíjí, ale skládá do vzdušných, pravidelných záhybů. Ovládání střechy se provádí manuálně pomocí přenosné kliky. Systémy Tecnic Light jsou určeny primárně jako zastínění, tedy ochrana proti slunci, obstojí však i při dešťové přeháňce. Na rozdíl od masivnějších systémů Tecnic Wood nebo Alutecnic však nejsou opatřeny okapovým svodem a nejsou určeny pro dlouhodobé používání za silného deště a větru.
Maximální rozměr systému je 4 x 4 m. Tecnic Light nejen splní Vaše očekávání ohledně skvělé funkčnosti, ale svým designem přispěje ke stylovému, elegantnímu vzhledu celého prostoru.