Nelehká volba mezi krbem, krbovou vložkou a krbovými kamny

11.01.2013 16:43

Ke každému srubu, roubence, ale i jiné dřevostavbě, a to zvlášť v době dlouhých a pochmurných zimních večerů, neodmyslitelně patří plápolající oheň v krbu. Dnešní moderní doba nabízí 3 základní možnosti technologického řešení topeniště. Jsou jimi otevřený krb, krbová vložka a krbová kamna. Každá z těchto tří variant má své klady a zápory, které bychom určitě měli znát, než se pro některou z nich rozhodneme.

 

Pochopitelně nejstarším řešením je krb s otevřeným ohněm. U krbu je třeba si uvědomit, že doma plní především dekorativní funkci. Vzhledem k nízké účinnosti pohybující se mezi 10 - 30 procenty (účinnost je udávána procentem tepelné energie získané z 1 kg paliva), se nedá s krbem počítat jako s hlavním zdrojem pro vytápění domu. Pohled na otevřený oheň je však natolik fascinující, že krby mají v našich obydlích stále svoje nezastupitelné místo. Vedle již zmíněné nižší účinnosti je třeba také myslet na vyšší riziko vzniku požáru či na zvýšené nároky na úklid v okolí krbu, související s občasně vyletujícími jiskrami, sazemi či popílkem.

 Otevřený krb
Zdroj: www.krbari-kamnari.cz

 

Dalo by se říci, že kompromisním řešením mezi krbem a krbovými kamny je využití krbové vložky. Zjednodušeně řečeno se jedná o zděný krb, do něhož je zabudována krbová vložka a oheň je tak v krbu uzavřen. Rozlišujeme dva základní druhy krbových vložek – dvouplášťové s využitím nuceného oběhu teplého vzduchu a jednoplášťové se samovolnou regulací vzduchu. Nejzásadnější rozdíl mezi nimi je ten, že ty jednoplášťové se déle zahřívají, zato ale vydrží déle teplé. Nespornou výhodou krbových vložek oproti klasickému krbu je vyšší účinnost, která se pohybuje mezi 50 - 80 procenty. Díky dvířkům rovněž klesá na minimum riziko vzniku požáru či zničení interiéru od vyskakujících oharků. Nevýhodou krbových vložek je náročnost jejich instalace. Krbovou vložku je třeba obezdít či obložit. Pochopitelně se už dají pořídit i krbové vložky s obestavbou, je ale potřeba počítat s relativně vysokou investicí.

Krb s krbovou vložkou na chalupě Králíky

Zdroj: www.chalupakraliky.cz

 

Krbová kamna jsou v dnešní době díky své jednoduchosti a funkčnosti zřejmě nejoblíběnější. Jejich instalace v interiéru zabere i laikovi jen několik desítek minut. Vyznačují se rovněž vysokou účinností, která se může pohybovat až kolem 85 procent. U krbových kamen je pak důležitým parametrem jejich výkon, který se udává v kilowattech (kW) a běžně se pohybuje mezi 1 - 20 kW. Jednoduchou pomůckou při stanovení optimálního výkonu krbových kamen je pravidlo, že 1 kW výkonu vytopí přibližně 20 m3 prostoru. Jak již bylo řečeno, krbová kamna jsou charakteristická svou vysokou účinností a je možné je bez obav použít jako hlavní zdroj tepla pro dům. Krbová kamna určená k vytápění proto bývají vybavena buď teplovzdušným nebo teplovodním výměníkem. Využitím takovýchto krbových kamen tak dosáhnete velkých úspor na nákladech za vytápění vašeho domu.

 

Ať už se rozhodnete pro krb, krbovou vložku nebo krbová kamna, určitě před finálním rozhodnutím doporučujeme konzultovat výběr s odborníky, aby nebyl požitek z plápolajícího ohně a praskajících polen ničím narušován.