LED svítidla – seznamte se s technologií budoucnosti

18.02.2013 16:30

LED diody a žárovky začínají více a více pronikat do všech oblastí lidského života. Jejich boom navíc podporuje všeobecně diskutovaná ekonomická krize a s ní související potřeba šetřit peníze. Každý tedy neustále hledá úspornější a úspornější zdroje pro svou činnost, neboť hlavně energie jsou dnes velmi drahé. Nemalou složkou životních nákladů je částka za energii spotřebovanou svícením. Že je potřeba při svícení přestat zbytečně plýtvat energií si navíc uvědomila i Evropská unie svým nedávným zákazem klasických wolframových žárovek a jejich nahrazením fluorescenčními zářivkami nebo LED zdroji světla.

 

Nejde však jen o nižší spotřebu, výhod LED technologie oproti ostatním je více. Především je potřeba zmínit velmi dlouhou životnost LED diod a žárovek. Jediná žárovka řádově vydrží deseti- až statisíce hodin, což při běžném denním cyklu svícení vystačí klidně i na 10 let. Je skvělé tak dlouho prostě jen svítit, a nestarat se o poruchy nebo nutné výměny, nehledě na nepříjemné situace, kdy vás spálená wolframová žárovka nechá ve tmě uprostřed noci. Tím se dostáváme k další výhodě – bezporuchovost. LED žárovky nevydávají téměř žádné teplo, které by stejně bez užitku unikalo do okolí, a fyzicky v nich tak neexistují součástky, které by se mohly spálit. Zároveň se tak spotřeba energie může držet na minimu, a diody tak mohou svítit klidně celé noci za desetinu spotřeby a bez rizika škod. Díky své velikosti jsou také LED diody mnohem kompaktnější a v provedení LED pásků je lze jednoduše přilepit na požadovanou plochu. Žádné složité připevňování, během minuty už svítíte příjemným a jemným světlem bez blikání, jehož barvu si můžete při nákupu zvolit.

 

Argumentovat tím, že pořizovací cena LED žárovek je stále vysoká, je nesmysl. Za kvalitní LED žárovky sice stále zaplatíme více, ale rozdíl ve spotřebě je tak obrovský, že se během nejbližšího půlroku veškeré náklady spolehlivě vrátí a dále už můžeme pozorovat pouze snížení faktur za elektřinu. Existují kalkulátory úspor, které umožňují porovnat stávající počet klasických žárovek a úsporu při výměně za stejný počet LED žárovek. LED technologie navíc nemá svou využitelnost pouze v domácnosti. Skvěle se dá použít při osvětlení chodníku nebo bazénu (zápustná svítidla), na reklamní panely a billboardy nebo dokonce pro osvětlení automobilu.

 

LED technologie jsou rozhodně svítidlem budoucnosti, užívejte si pohodlí, komfort a úspory s nimi spojené již dnes!

 

Zdroj: LED-tech.cz

 

Související článek: Výhody a nevýhody LED svítidel