Kanadský srub

23.07.2011 10:32

Kulaté dřevo (kulatina) patří k jednomu z nejtradičnějších materiálů, ze kterého se staví už víc než dvě tisíceletí. V takových stavbách žili již naši slovanští prapředci, kanadští zlatokopové v 19. století i vojáci za 1. světové války. V posledních letech dochází k rozvoji a zdokonalování těchto staveb a proto jsou dnes vhodné i pro moderní bydlení.

Změny u srubových staveb přicházejí především z Kanady, proto se nové generaci domů z kulatin říká právě kanadské sruby, které mají přírodně zaoblený vzhled. Z čeho je dům postavený se pozná na první pohled a tím jsou kanadské sruby oproti ostatním stavbám výjimečné.


 Zdroj: Haniš Srubové domy s.r.o.

 

Proč srubovou stavbu?

Srubové stavby jsou především na pohled nádherné a velmi dobře odolávají nepříznivým povětrnostním podmínkám. Výroba probíhá zcela z netoxických a přírodních materiálů a přitom jsou energeticky výhodné a dobře izolují před hlukem. Sruby působí svým prostředím blahodárně na lidskou duši a je-li člověk obklopený dřevem, cítí se jako by byl v přírodě.

V případě,  že je v blízkosti příroda, tak sem srubové stavby výborně zapadají a rychle se stávají její součástí. Srubové stavby se snadno udržují a vydrží třeba i po staletí.

 

Dřeva se nemusíte bát

Lidé se dřeva jako konstrukčního materiálu často bojí, ale zbytečně. V jejich názorech se setkáme s tím, že jsou drahé, hořlavé a mají malou životnost. Tato tvrzení a domněnky jsou zcela nesprávné, když se dodržují základní pravidla pro užívání a ošetřování stavby. Dřevo je opravdu hořlavý materiál, ale obvodová kulatina mnohdy vzplane až dlouho poté, co shoří většina zařízení domu. Výrobci z kulatin tvrdí, že pevnost dřevěné konstrukce při požáru je několikanásobně delší než u ocelové konstrukce.

Nesmyslná jsou i tvrzení o tepelných vlastnostech kulatiny. U srubové stavby trvá její vyhřátí o něco delší dobu, ale akumulované teplo uvnitř domu se udrží několikanásobně déle.

 

Dřevostavba i pro několik generací

Již při výrobě je konstrukční dřevo ošetřeno proti napadení škůdci a hnilobou.

Několik století staré srubové stavby jsou důkazem, že dřevo, je-li dobře ošetřované, může přečkat čas lépe než jiné materiály. Tomuto faktu nahrává v dnešní době i to, že se používají mnohem modernější a efektivnější nátěry a impregnace než v dřívějších dobách. Na vnitřní nátěr se používají přírodní látky se základem dřevitých olejů a včelích vosků, na vnější stranu se dávají venkovní lazury na dřevo. Sruby se vyrábí ze vzrostlých stromů na sklonku svého vegetačního života.

 

Cena je srovnatelná

Cena dřevěných srubů z kulatiny je srovnatelná s ostatními konstrukčními materiály, z nichž se v dnešní době staví. Kanadské sruby se nejvíc hodí na chaty a chalupy. Každý srubový dům, stejně jako člověk, je originál, a proto se nedá cena odhadnout předem.