Kanadské dřevostavby na veletrhu FOR WOOD 2012

17.01.2012 15:19

7. ročník veletrhu dřevostaveb a využití dřeva pro stavbu se uskuteční 8. – 11. února 2012. Hlavním tématem jsou letos masivní dřevostavby - sruby, roubenky a vrstvené masivní dřevo (CLT). Tato témata budou prostupovat celým veletrhem a také doprovodným programem. Ten zpestří zejména účast rodilého Kanaďana a stavitele srubů – Dereka Notta. Místem konání je renovovaný areál výstaviště PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Na veletrhu můžete získat inspiraci a objasnit si význam těchto staveb. Ten totiž přesahuje zaběhnuté české zvyky a názory. Srdečně Vás zveme na setkání a debatu s odborníky z oblasti dřevostaveb na veletrhu FOR WOOD 2012. Přímo na veletrhu FOR WOOD se bude stavět ukázka srubu o rozměru 5 x 4 m.

FOR WOOD byl v minulosti přidružen k veletrhu FOR ARCH. Jeho osamostatněním a spojením s partnerem Střechy Praha nastane cílená selekce návštěvníků. Je to významným posunem v trendu a oblíbenosti dřevostaveb. Navíc připojením akce Solar Praha dojde i k rozšíření o nové obory a ke koncentraci novinek v dřevo-stavební oblasti. Letošní předpokládaná účast veletrh bude více než 250 vystavovatelů.

Velkým lákadlem na veletrh bude účast rodilého stavaře srubů – Dereka Notta, který představí stavbu a svá díla přímo na veletrhu. „Používáme pro stavbu velice kvalitní dřevo ze zimního kácení a jsme pyšní na to, že stavíme ekologicky nezávadně a z obnovitelných přírodních zdrojů,“ dodává hrdě Nott, který již několik let působí v ČR v oblasti dřevostaveb a snaží se vrýt svým životem a stylem práce pod kůži Čechů. „Náš tým mluví dokonale anglicky a česky. Chceme se tímto přiblížit našim cílovým zákazníkům a změnit tak jejich myšlení v oblasti srubů. Ty totiž nejsou rozhodně jen zimním a letním sídlem, ale plnohodnotným obytným prostorem,“ doplňuje Nott.

Dřevěné sruby, které buduje Nott, jsou energeticky nenáročné, počasí odolné a zvukově těsné. „Buduji dřevěné sruby nejstarším způsobem a to je “full scribe “ což znamená přesné orýsování stromů jednoho po druhém a přesného zasazení do sebe, tím jsou naše domy odolné proti počasí, pronikání vzduchu i zvuku,“ doplňuje největší přednosti srubů Nott. Tyto a další novinky a výhody dřevěných masivních staveb budou moci najít zájemci právě na veletrhu FOR WOOD. Tam bude možnost také konzultovat tyto stavby s patronem veletrhu, panem Nottem.

Srubové domy mají své jedinečné kouzlo a energii. Ze zkušenosti zákazníků a uživatelů tohoto druhu bydlení jasné vyplývá, že bydlení ve srubu dodává člověku pocit tepla, pohody a svěžesti. To vyvrací právě české mýty na tento druh bydlení. A jak to vidí Derek Nott? „Tady v CZ se často podkam lide co mají představu o srubech ze je to jen chalupa.  Patři to samostatni u hori, a není to na bydleni. Ze srub je ne těsni stavba, je v tom pruvan, zima apod. Pravy ze na opak. Se mne strašne ze tady v CZ  představit novy doba srubu a dřevostavby.  Doba který bude sruby přijaty do trida pravidelné stavby. Protože veřim ze sruby a dřevostavby patři mezi nejlepši stavby.  V souvislosti se ecologicke budovy, moderní budovy a rodinné budovy. Proste - Kanadske Sruby… Nejen Chalupa.“
 
Zájemci o účast na veletrhu se mohou přihlašovat zasláním vyplněné přihlášky, která je ke stažení na webových stránkách veletrhu FOR WOOD v sekci „Pro vystavovatele“. Přihlašovat se mohou až do 30. 1. 2012.

„Účastí na čtyřdenním veletrhu plného osobních kontaktů a odborných diskuzí mohou získat vystavovatelé cenné kontakty a novinky z oboru. To samé platí samozřejmě pro návštěvníky. Veletrh má sloužit zejména jako centrum novinek a tipů pro dřevostavby. Výhodou je také ideální dostupnost jak pro vystavovatele, tak pro návštěvníky a atraktivnost výstavních prostor. Vstupní hala potom slouží jako centrum služeb od bankomatů, až po restaurace, včetně press a informačního centra,“ dodává výčet služeb a přidaných hodnot veletrhu FOR WOOD jeho hlavní manažer, Martin František Přívětivý.

Součástí celého veletrhu je i doprovodný program. V jeho rámci dojde k představení všech projektů přihlášených do soutěže Dřevěná stavba roku 2011. Dalším bodem programu bude seminář „Jak se žije v dřevostavbě“. O své zážitky a zkušenosti se podělí i ti, kteří dnes v dřevostavbě bydlí a obeznámí Vás s tím, jak se v dnešní době v takové roubence či srubu vlastně žije. K dispozici bude i poradenské centrum pro případné zájemce o stavbu těchto zajímavých budov. Zároveň se formou přednášek mohou návštěvníci dozvědět zajímavé tipy a informace o tom, jaké materiály a technologie jsou pro stavbu nejvhodnější, a kterým by se naopak měli vyhnout.

Zdroj: ABF, a.s.