Estetický dojem z dřevěné podlahové krytiny je jednoduše nepřekonatelný

14.03.2013 20:43

Pokud se právě rozhodujete, zda zvolit dřevěnou podlahovou krytinu, měli byste znát všechna pro a proti. Kritérií, ke kterým je třeba přihlédnout, je více a neměli byste žádné z nich opomenout, abyste předešli případnému zklamání, v krajním případě nechtěné předčasné výměně podlahové krytiny.

 

Výhody a nevýhody dřevěných podlahových krytin

V čem jsou dřevo a dřevěné podlahové krytiny naprosto jedinečné a nenapodobitelné, je krása a estetický dojem. Pocit z tohoto přírodního a energií sálajícího materiálu je prostě úchvatný. V dnešní době je možné koupit krytiny z nejrůznějších dřevin v různých kvalitách. Co by mělo při výběru dřeviny hrát podstatnou roli je fakt, jak intenzivně bude podlaha zatěžována. Pro méně exponované prostory, jako je například ložnice, je možné zvolit relativně měkké dřeviny jako je javor, bříza či olše. Určitě by však tyto dřeviny neměly být použity např. v komerčních prostorách, kde je uvažováno vysoké zatížení. Zde se naopak doporučuje využít dřeviny z opačného spektra tvrdosti, jimiž jsou například dub, buk, jasan či exotická jatoba.

 

Obrovskou výhodou dřevěných podlah je jejich dlouhá životnost. Pokud je o podlahu alespoň standardně pečováno, můžete počítat s životností v řádu desítek let bez snížení komfortu a její kvality. Nahrává tomu skutečnost, že při povrchovém poškození je možná renovace podlahy. Dřevěná krytina se jednoduše přebrousí, nalakuje a znovu vypadá, jako by byla nová. Tento postup lze dokonce několikrát opakovat, záleží však na tloušťce krytiny.

 

Vzhledem k tomu, že je dřevo přírodní materiál, tak je dopředu nutné počítat s tím, že takováto podlaha bude pracovat, i když bude materiál kvalitní a  dostatečně vyzrálý. S tím souvisí asi ta nejzásadnější nevýhoda těchto krytin. Velké množství z nich není vhodné pro podlahové vytápění, ale i na toto již výrobci podlah pomysleli a do svých nabídek zařadili i dřevěné podlahy přímo určené pro tento způsob vytápění.  

 

Rovněž by měly být tyto krytiny využity v prostorách, ve kterých nebude docházet k velkým výkyvům teplot a vlhkosti. Toto však zcela jistě valná většina prostor splňovat bude.

 

Na závěr je nutné vzpomenout i cenu dřevěných podlahových krytin. Ano, jejich cena je v porovnání s krytinami z jiných materiálů vyšší, což bývá často uváděno jako nevýhoda, ale v tomto případě prostě platíte za kvalitu. A pokud však vezmete v úvahu její životnost a ničím nenahraditelný komfort, bude pro vás dřevěná podlahová krytina jedinou volbou.