Chcete bydlení ze dřeva?

10.03.2011 08:52

V dnešní době neustálého růstu cen energií budí nízkoenergetické domy stále větší zájem. Mezi takové nízkoenergetické stavby patří i moderní druhy dřevostaveb. Dřevostavba představuje zdravé a přirozené bydlení s nízkými provozními náklady a může tak poskytovat skvělou alternativní volbu vedle klasických zděných staveb. Dřevo i v současné moderní době patří mezi osvědčený stavební a především ekologický materiál, kterým lze dosáhnout rozmanitých konstrukcích a netradičních vzhledů.

Oblíbenost roste

V České republice můžeme pozorovat značný nárust počtu dřevostaveb, kdy poslední roky lze označit za rekordní, neboť právě dřevostavby téměř zdvojnásobily svůj podíl mezi všemi realizovanými stavbami. Představují u nás 3 – 4 procenta stavebního trhu, ale to ovšem stále ještě v porovnání se sousedním Rakouskem a Německem (10 a 15 procent), popř. Kanadou (přes 70 procent) nebo Spojenými státy (60 procent) nepředstavuje příliš vysoký podíl.

 

Proč dřevostavbu?

Dřevostavby mají různé vlastnosti. Je známo, že trpí horší akustickou izolací, méně se už ví jejich dobré odolnosti vůči ohni a pokročilé ochraně proti houbám a červotočům. Nižší schopnost akumulace tepla nebrání dřevostavbám, aby se zařadily mezi nízkoenergetické či pasivní domy. S tím spojené možnosti vytápění jsou široké – od krbu spolu s přímotopy po plynový kotel. Pokud se pro dřevostavbu rozhodneme, nabízí se nám nejjednodušší možnost jejího pořízení, a to na klíč. Ta může být realizována jak podle typového projektu, tak také dle individuálně vyhotovené projektové dokumentace, ale pokud chceme hodně ušetřit můžete si dřevostavbu postavit i svojí pomocí.

Dnešní dřevostavba může vypadat jako moderní dům, který je k nerozeznání od toho zděného, stejně jako typický srub zasazený do horských oblastí. Meze v podstatě žádné nejsou. Vše záleží pouze na představě zájemce, výtvarné potenci architekta a dovednostech projektanta. Pro realizaci domu ze dřeva se vždy nejdříve rozhodujeme mezi dvěmi hlavními variantami – masivní dřevostavbou, či montovanou konstrukcí. Celkově lze rozlišit pět typů dřevostaveb, jenž jinak vypadají, jinak se stavějí a pochopitelně se vyznačují i odlišnými vlastnostmi.

 

Krize srazila ceny

Globální finanční krize zasáhla i stavební firmy, které se snaží být pro zájemce co nejatraktivnější a týká se to i dřevěných staveb. Když firmy čelí nedostatku zakázek, jsou ochotné nabízet kvalitnější či vedlejší služby. Na trhu je také kvůli krizi přebytek dřeva, který sráží jeho ceny dolů. Celkově ceny dřeva klesly o 5 – 15 procent. Do výstavby dřevostavby je v nyní velmi výhodné investovat.